İlk olarak Martin Moeller’a ait şu sözden bahsetmek isterim;
‘’…aslında şu ana kadar sahip olduğumuz en mucizevi materyal.’’. Gerçekten de bu açıdan kendisine katıldığımı söyleyebilirim. Videonun ilerleyen kısımlarında çimento yapımından ve arından bu çimentonun beton olarak kullanımından bahsetmektedir. Betonun temeli, taş kum, toprak ve sunun bu çimento ile karışmasından elde edilir. Ancak bu anlatıldığı kadar basit bir işlem değildir, çünkü her bir materyal ideal oranlara yakın kullanılarak gerçek anlamda verimli bir beton ortaya çıkartabilirler. Meksico City sakinleri, standart altı yapılan beton yüzünden bir depremde çok ciddi can kayıplarına yol açmıştır.Ancak beton göründüğünden eski bir teknolojidir, geçmişte Roma ve Antik Mısır bu konuda farklı denemelerde bulunmuştur.
Günümüzün inşaat sektörünün global olarak büyük oranda en sık başvurduğu materyal olan beton yıllarca Ankara Mühendislik içinde önemli bir materyal olmuştur. Çelik ile ortaya çıkartılabilecek karmaşık strüktürlerin yanı sıra, bazen betonun sağlamlığı ve netliği tercih edilmektedir. Uzun ömürlülüğü gibi faktörlerde eklenince beton bir çok inşaat projesi için en avantajlı malzeme olarak ortaya çıkar . Ancak beton belirli bir seviyede sabır ve uzmanlık gerektiren özel bir malzemedir. Betonun en büyük dezavantajı hata kabul etmemesidir, eğer inşaat sürecinde beton akarsa, malzeme oranları yanlış ayarlanır veya bozulursa, bu tüm yapı için tehlike unsuru oluşturabilir. İnşaat sürecinde ortaya çıkan aceleci yaklaşımlar, betonu anlayan bir mühendis veya mimarın ortaya çıkartacağı bir iş değildir. Modern kullanımında betonarme olarak adlandırılan çelik-beton karışımı kolonlar sıkça görebileceğimiz kolon tipleridir. Bu yaygınlığının sebebi dayanıklılık ve uzun ömürlülüğü olmasının yanı sıra, aynı zamanda pek çok formuda barındırabilir.
Betonun tek kullanımı kesinlikle sıradan evler yapmak için değildir. Fransa, Amerika gibi devletler geçmişte beton kullanarak bir kanal sistemi kurmayı denemişlerdir, başarılı olan ise daha komplike bir sistemle bunu yapan Amerika Birleşik Devletleri’dir. Buna benzer yüksek direnç gerektiren bir çok alanda, özellikle su basıncına karşı dayanması gereken barajlar- hidro elektrik santralleri beton sayesinde çok üstün seviyelere çıkmıştır. Hoover Barajı bu çeşit bir beton kullanımının en önemli örneklerinden biridir.
Betonun kullanımı aynı zamanda başka limitleride aşmamıza neden olmuştur, Burj Dubai yani Burj Khalifa, dünyanın en büyük yapısı betonarme bir temel üzerine inşa edilmiştir. Güçlendirilmiş betonarme anlayışı bu yapının başarısının ardından toplumun ve mimarın gözünde tekrar güven tazelemiştir. Bu süreç işleme halinde iken, aynı zamanda yeni beton türleriyle farklı denemeler yapılmış ve ortaya kiliseden-gökdelenlere bir çok farklı yapı ortaya çıkmıştır.